top of page

"אל אמונה ואין עוול צדיק וישר הוא..."

  • דר אורי לוי
  • 12 באוק׳ 2018
  • זמן קריאה 4 דקות

לאור כל האסונות שחווינו בהווה ובעבר, כיצד ניתן להבין את הפסוק "אל אמונה ואין עוול צדיק וישר הוא"?

בתחילת פרשת נח כתוב:

לכאורה, לא נראה סביר שכל בני האדם השחיתו את דרכם, אלא שבמקרה זה התורה מעידה על כך מפורשות, שנאמר: . הקב"ה אומר לנח " ֵ֤קץ ָּכל- ָּב ָּשר֙ ָ ָּ֣בא ְׁל ָפ ַ֔ ַּני ..."הכתוב מלמד שהמצב הגיע לשפל שכזה שהקב"ה החליט להמית את כל בני האדם.

למרות שכולם מומתים, וביניהם גם ילדים וכד' שאינם בני דין, נח לא שואל שאלות.

לעומתו אברהם כן מעלה שאלות. טרם הפיכת סדום, הקב"ה מציע לאברהם פירוש לאשר הוא עומד לעשות.{יז} "ַוי-ה-ָּׁו-ה ָּׁאָּׁמר ַהְמַכֶסה ֲאִּנימַאְבָּׁרָּׁהם ֲא ֶשר ֲאִּניע ֶשה:...כ ַויאֶמרי-ה-ָּׁו-ה ַז ֲעַקת ְסדם ַו ֲעמָּׁרה ִּכיָּׁרָּׁבהְוַחָּׁטאָּׁתםִּכיָּׁכְבָּׁדהְמאד....כגַוִּיַגשַאְבָּׁרָּׁהם,ַויאַמר: ַהַאףִּתְסֶפה,ַצִּדיקִּעם-ָּׁרָּׁשע.כדאוַּליישֲחִּמִּשים ַצִּדי ִּקם, ְבתוֹךְ ָּׁה ִּעיר; ַה ַאף ִּת ְס ֶפה ְולא- ִּת ָּׁשא ַל ָּׁמקוֹם, ְל ַמ ַען ֲח ִּמ ִּשים ַה ַצִּדי ִּקם ֲא ֶשר ְב ִּקְר ָּׁבהּ .כה ָּׁח ִּל ָּׁלה ְלךָמ ֲעשת

ַכ ָּׁד ָּׁבר ַה ֶזה, ְל ָּׁה ִּמית ַצ ִּדיק ִּעם- ָּׁר ָּׁשע, ְו ָּׁה ָּׁיה ַכ ַצ ִּדיק, ָּׁכ ָּׁר ָּׁשע; ָּׁח ִּל ָּׁלה ָּׁלךְ-- ֲה ֹׁש ֵפט ָּכל- ָּה ָּא ֶרץ, ל ֹׁא ַי ֲע ֶשה ִמ ְׁש ָּפט . אברהםיורדעדעשרהצדיקיםוהקב"המבטיח" ַויֹּאֶמרלֹּא ַאְׁשִחית ַבֲעבוּר ָהֲעָשָרה."משמעשלאהיו

עשרה צדיקים בסדום, כי כולם נאספו על בית לוט שנאמר "מנער ועד זקן", כל חייבי עונשין. ד ֶט ֶרם, ִּי ְש ָּׁכבוּ, ְו ַא ְנשי ָּׁה ִּעיר ַא ְנשי ְסדם ָּׁנ ַסבוּ ַעל- ַה ַב ִּית, ִמ ַנ ַער ְׁו ַעד- ָּז ֵקן: ָּכל- ָּה ָּעם, ִמ ָּק ֶצה . ככתוב, נסובו כל אנשי העיר מנער ועד זקן, ודרשו להוציא אליהם את שני המלאכים למשכב זכור. ומה עם יתר הסדומיים? למשל, בני העשר? ידוע שאבדו גם הם. והרי רק חוטא מגיל מצוות חייב בעונש, איך יתכן שמתו כאלה שאינם ברי עונשין?

יא ַו ִּת ָּׁש ֵ֥חת ָּׁה ָּׁ ָ֖א ֶרץ ִּל ְפ ֵ֣ני ָּׁ ָֽה ֱאלֹ ִּ ִ֑הים ַו ִּת ָּׁמ ֵ֥לא ָּׁה ָּׁ ָ֖א ֶרץ ָּׁח ָּׁ ָֽמס :יב ַו ַי ְרא ֱאלֹ ִּ ִ֛הים ֶאת- ָּׁה ָּׁ ָ֖א ֶרץ ְו ִּה ֵ֣נה ִּנ ְש ָּׁ ִ֑ח ָּׁתה ִּ ָֽכי- ִּה ְש ִּחית ָּׁכל-

ָּׁבִָּׁ֛שר ֶאת-ַדְרָ֖כוֹ ַעל-ָּׁהָָּֽׁאֶרץ:יג ַוֹּ֨יאֶמר ֱאלִִֹּ֜הים ְלֹ֗נַח ֵ֤קץ ָּׁכל-ָּׁב ָּׁש֙ר ֵָּׁ֣בא ְלָּׁפַַ֔ני ִּכי-ָָּֽׁמְלֵָּׁ֥אה ָּׁהִָּׁ֛אֶרץ ָּׁחָָּׁ֖מס ִּמְפניִֶ֑הם ְוִּהְנִֵּ֥ני

ַמְשִּחיָָּׁ֖תם ֶאת-ָּׁהָָּֽׁאֶרץ:

ִהְׁשִִ֧חית ָּכל-ָּבָָּׂ֛שר ֶאת-ַּדְׁרּ֖כוֹ ַּעל-ָהָָֽאֶרץ

ִכ י - ָּ ָֽמ ְל ָּ ָ֥א ה ָה ָ ָ֛א ֶר ץ ָח ָ ּ֖מ ס



אברהם יודע שבעיר חיים גם אנשים שאינם ברי עונשין, מדוע, אם כן, לא שואל עליהם אברהם? משום שברור לו שלחלק זה באוכלוסיה דואג הקב"ה בדרכיו הנעלמות, שהרי הוא כל יכול.

כך גם במקרה קורח ועדתו. האדמה בלעה אותם ואת כל אשר להם. ככתוב:

ְואת ָּכל- ָּה ָּא ָּדם ֲא ֶשר ְלק ַרח, ְואת ָּׁכל- ָּׁה ְרכוּש.

במקרים רבים גם באוכלוסיה מעורבת של צדיקים ורשעים, יכול לבוא חורבן. כמו בחורבן בית שני וכמו בתקופת האינקוויזיציה ואין ספק שבשואה נמצאו צדיקים רבים, אלא שבניגוד להבנת בן אנוש, הצדיקים לא נענשו, כי ה' הכל יכול דאג לכך.

הרמב"ם כותב בהילכות תשובה שאדם נענש בגופו, בממונו או בילדיו הקטנים. כשהקב"ה מעניש כתוב שהם נספים - לא נענשים! הם נספים בגלל עוון אבותיהם - עוברים לעולם שכולו טוב.

במקרים כאלה, יתכן ואנו רואים, בעיניים אנושיות סבל של הילד. אך הקב"ה בגדלותו ובכוחו הכל יכול, מצייר לנו תמונה של ילד סובל ואין זה כך באמת. אלא בעיני המתבונן ולמעשה, הילד/ הצדיק / כל אדם שאינו ראוי להענש, לא באמת סובל , אלא נספה ועובר לעולם שכולו טוב.

מעין הדמיה של מצב של סבל במציאות שלנו. כמו שבחלום אנו חווים ממש כאב, פחד, התרגשות, שמחה ועוד, באופן מוחשי ביותר...

כיצד?

בורא עולם יכול לשנות את חוקי הטבע לפי רצונו, כפי שעשה במקרים רבים. בניסים שונים, במכות מצריים, בעמוד הענן ועמוד האש שליוו את בני ישראל ביציאתם ממצריים, במרכבות האש אצל אליהו הנביא, בסנוורים שהוכו תושבי סדום, בהפיכת סדום ועמורה, בהפיכת אשת לוט לנציב מלח, במבול ועוד

ועוד.

כפי שיכול בורא עולם לשנות את חוקי הטבע לפי רצונו, כך הוא יכול לשמור שאדם לא יענש על לא עוול בכפיו. אף שנראה לנו במקרים רבים שנעשה עוול, זו טעות, שהרי הקב"ה הוא אל אמונה ואין עוול.

השגחת הקב"ה מוחלטת. הרמב"ם באגרת תחיית המתים כותב שהכל תלוי בעבודה ובמרי וזה אות גדול יותר מכל אות.

חשוב לציין שאין הדבר דו כיווני. הקב"ה מעניש אדם, בין השאר בילדיו הקטנים. אך כמובן אין זה אומר שאדם שאיבד את ילדיו, חוטא הוא.

לא תוכל להבין את מידת הדין ומידת הרחמים. הרבה צללו במים אדירים והעלו חרס בידם. אבל, עליך לדעת, הכל נעשה בצדק וברחמים מוחלט. הרמב"ם מדגיש - שתדע, כשאתה לא מבין איך מתקיים הצדק, תדע שהוא מתקיים ובדיוק נמרץ.

איך? זה להבנת בורא עולם. נסכם בפרשנות לברכת הכהנים שתסייע לנו להתמודד עם הקושי. יברכך ה' וישמרך– אם האל יברך אותך מבלי שישמור אותך, לא הרווחת מפני שאתה עלול לאבד הכל.

יאר ה' פניו אליך ויחונך –לכל אדם (בפרט לאנשים חכמים שתפקידם להתמודד עם בעיות תאולוגיות) יש לעיתים בעיות שלא מוצאים להם פתרון והן מטרידות את מנוחתם. שאלת "הכל צפוי והרשות נתונה" העסיקה אותי במשך שלוש שנים עד שהגעתי לפתרון שמניח את דעתי. (על כך נדון בפרשת וירא)

יאר ה' פניו אליך– יאיר ה' את עיניך –יראה לך את האור בקצה המנהרה כדי שתמצא את התשובה, ויחונך – שתצליח לא רק לראות את הפתרון אלא שגם תקבל את הפתרון.

ומה עושים כאשר מצאנו את התשובה, אלא שהיא אינה מניחה את דעתינו? ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום- ה' ידאג לכך שבתשובה שהראה לך, תמצא את שלווה. נאחל שתתקיים בנו ברכת הכהנים במלואה. שבת שלום לכל.

Comments


נושאים
עוד כתבות

© 2020 Dr. Uri Levy

bottom of page